Put your link here,. And i will follow your blog!` TQ

Saturday, February 26, 2011

PINK!

As salam,. kenape saye pilih tajuk entry ni?? penting sangt ke dengn warna pink ni,. Ahahahaa tk la penting,. tpi sangt bernilai,.

Sebenarnye dalam hidup saye tidak pernah menyukai warna ini,. boelh di bilang berape helai pakaian saye yg berwarna pink,. Tapi dalm due tige bulan ini saye mule berjinak jinak dengn warna pink,. Mule beli bju pink,. malahan pkaian berinai saye juge berwarne pink,.

Kalau sebelom ini, saye melihat pink warna yg sangt lembut dan agak mengade ngade,. Tapi setelah saye mule mengajar diri saye menyukai pink,. saye sedar bak kate orng, " Tak kenal maka tak cinta,"

Hehehe,. tp tk la semue pink,. cume sikit sikit saje,.  Dulu saye takut tidak sesuai dengan warna kulit saya yang agak gelap ni,. tpi ternyate ia sesuai kalao kita pndai memilih jenis jenis tone pink yang ader,. :)

Friday, February 18, 2011

RINDU!

Apa yang anda lakukan jika anda dalam keadaan rindu,.? Hurm,merindukan seseorang! :) Anda text seseorang itu,panggilan,FB,YMChat? mungkin? :) Bagaimana jika rindu anda tidak terbalas,.? sedangakan anda menyatakan perasaan itu dengan sejujurnya?


Saya? :) Tidak berhenti air mutiara saya mengalir,. saya sangat rindu :) ,. Tapi? Tidak dapat saya gambarkan bagaimana perasaan saya sekarang,.. apa yg menghalang rasa rindu saya,. Yang pasti ia amat sedih dan sakit,. :)
Bila kita mengetahui yang kita dirindu mengikut waktu dan keadaan, :) . saya hanya senyum,air mata saya sudah berhenti,. tpi saya terus tersenyum, kerana saya tau pekara yang benar di ucapkan ialah amat menyakitkan untuk di terima. :)


Saya,. tak faham :),.. saya sangat tak faham,. :)Mungkin suatu hari nanti saya akan faham kot,. :) Yer mungkin!!!

Monday, February 14, 2011

Ank 18 orang!

Salam Isnin semua!~

Pagi tadi seperti biase berjalan kaki menuggu bus untuk ke tempat kerja,. Saya memang selalu lalu dekat dengn rumah nenek saadiah,. Nenek yg jual nasi lemak rm 0.70 sen jer. Sangat sedap! Hehehee
Ader seorang mak cik ni, beli nasi lemak kat situ, saya sambil lalu terdengar perbualan nenek dengn mak cik tu.


Nenek: "Kau sihat ke?.."
Mak cik : "Alhamdulillah sihat ajer,."
Nenek: ".. Tu ank nombor berapa ?" <sambil menjuihkan bibir ke arah  seorang budak gemok dalam kereta,.>
Mak Cik: ",. Ni anak nombor sepuluh,."

Woahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh 10 haaaaa,. tekejut saya,. dalam hati saya ramainyaaa,.

Nenek :".. Ank kau berapa orang?.."
Mak cik: ".. Anak saya 18 semuanya,."

Saya < Terpinga pinga ,. ternganga dan dalam hati berkata,. YA Allah ramainya,.18 orang anak,. LAPAN BELAS okayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy>>> yang sya pernah tau dan dengar cuma ader 12 orang ank sahaja,. yang ni lagi hebat 18!!!! Murah nye rezeki mak cik ni,. Saya tngok mak cik ni kuat lagi,. tk la tue mane pon,.

Bayangkan,. 18 orang ank,. kite yang ank 1 ni pon merungut itu ini laaa,.
Aishhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


Saturday, February 12, 2011

MISI MUSTAHIL bakal menjdi MISI TIDAK MUSTAHIL!!

Salam geng's,. haiyoooooooooooo berapa sudah tidak update blog?? Huhuuu,. Sedikit sibu,.lagipun ada ke orang nak baca ni < Cubaan menulis dalam bahasa baku,., heheee>

Entry yang best bagi aku,. walaupun tajuknya lain dari pengisian cerita,. Bukan apa,pasal diet ajer,. hehehee,.
Diet yang macam mana,.?! Huhhhu diet untuk turun kan berat badan sahaja ok,. bukn diet yang gila gila mahu kurus,. deyhh

Target Sebenar: 30 Hari Tanpa nasi
Target Awal  : 10 Hari Tanpa nasi,.wahhhhhhhhh sudah bejaya hari ini,., cuma nak timbang ajer nnti berape,.
Tujuan : Turunkan berat badan ,.Juge nak kempiskan perot,. Yehooooooooooo  takot nanti pakai baju kahwin tak cantik,. Heheheeee
Menu : Sedikit lauk tanpa nasi, roti,air kosong pastinya,banyak sayur sayuran,.

Yes,!!!!!!!!!!! yesssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!! yesss step pertama sudah berjaya,. Insya'Allah cuma nk timbang ajer ni nk tngok berape yang turun,. Huhuhu

Ok,. nnti updta lagik,. Chowwwwwwwww


13th Feb 2011

Hari ini dengan nasi,. sebab semalam saya sudah naik pitam,. hari ini sahaja,. esok saya mula semula dengan hari tanpa nasi,.

Saturday, February 05, 2011

SELAGI TAK JUMPE,. JANGN BERHENTI MENCARI!~

Sudah sekian lama sebenarnya,. aku terlupa dan terlalai,. dan masih tidak sedar,. hingga lah hari ini..( 5th Feb 2011) bahawa aku ini adalah hanya di pinggiran,. Bukan ada keutamaan,kenapa aku leka,.? hingga menampakkan kebodohan diri aku sendiri,. ?!~ Apa yang aku cari,.?? apa yang aku mahu sebenarnya dalam hidup ini,.?!~  dan apa yang buatkan aku tersedar akan ini semua,.

Aku cuma mahu kasih sayang yang tidak berbelah bagi,. seonrang teman berbicara ,. seorang teman pengubat lara,. seorng kekasih yang memberi perhatian tanpa titik noktah. Bukan wang ringgit, bukan harta kebendaan,. Itu yang cuba aku sampaikan supaya semua faham,. tapi sebaliknya,. aku di buat umpama pengesat kaki yng di kesat segala kekotoran,. bila kaki sudah bersih,. kaki melangkah lagi pergi entah kemana. dan bila kembali kotor lantas mencari aku kembali Begitulah aku umpamanya,.


Mengharap perhatian pda seseorng yang memang sepatotnya menjaga hati dan perasaan aku. emosi aku,. mengutamakan aku,. menyayangi aku,. mengasihi aku tanpa sebarang keraguan..menyeka air mata aku tika aku sedih,. memberi kata peransang tika aku mula putus asa. Tetapi..aku di balas dengan kepedihan... dengan kesakitan hati yang amat dalam,. Dengan limpahan air mata yang menjadi kelaziman,. Salahkan aku,?! sedikit saja perasaan memahami yang aku inginkan,. Yang bisa buat aku merasa ,. aku memiliki dia,. aku boleh mengharapkan dia walau apa jua keadaan,. Tapi setiap lontaran suara hatiku,di balas dengan ayat ayat yang seolah olah aku ini kekurangan kasih sayang,.. aku ini hanya panda mencari pasal,. dan aku ini macam merimaskan,. Andai aku mencari saja... jarang sekali pekataan gembira yang keluar malahan aku diumpakan seolah olah terhegeh hegeh menagih perhatian.

Apa salah setiap lontaran suara hati aku ini?! Siapa aku ada,.?! Berapa ramai kawan kawan aku ada?! Siapa?? Engkau!!! Hanya engkau belahan jiwa aku,. yang aku harap untuk menjadi penenang jiwa. Yang aku harap memahami aku,. Aku kesunyian,. aku kerinduan,. aku tidak punya teman berbual yang bisa aku percaya kecuali engkau,. Susahkah untuk memahami,.?! Menunggu walau hanya satu panggilan sja,. ataupun cuma satu text sahaja,. dan satu khbar baik saja dari ym,. sudah cukup buat aku puas hati.. susahkan melakukan itu semua,. untuk aku!!! Yg anehnya, bila bersama orng lain,tidak susah,. selalu gembira,.dan terlalu gembira,. Aku menajdi dungu,Tiada yg gembirakah pada aku,.? aku tiada kelebihan,.? tiada satu pun kah yang engkau lihat pada aku yg bisa buat kau bahagia,.??!


Dan,. hari ini aku sedar,. siapa aku, hanya seorng wanita yang ingin disayangi yang langsung tidak punya hak untuk menegur untuk memaksa supaya dia memahami,. dan membuat dia sedar yang aku ada sentaisa disisinya,. tak kira apa keadaan,.Aku tidak terdaya ,kerana perasaan tidak boleh di paksa,. ia perlu di lakukan dengan ikhlas dan tangungjawab yang sepatutnya.. Aku REDHA!!! walaupun hakikat aku terlalu sedih hari ini,sehingga teresak esak..Siapa lah aku. dan aku tidak tau bagaimana membuat engkau sedar akan pentig nya aku disisimu.

Dan aku mengharap pada ALLAH SWT.. semoga engkau jua dikurniakan perasaan yang sama seperti aku. darulah engkau boleh memahami.. Dan ada suatu ketika nanti engkau akan memerlukan aku dan sedar akan pentingya aku!!!~


Terima Kasih ALLAH,.kerana setiap kesakitan itu adalah kekuatan aku!!

Tuesday, February 01, 2011

(Serius) Krisis sebenar darurat di Mesir, sebarkan kepada semua

(Serius) Krisis sebenar darurat di Mesir, sebarkan kepada semua

Majalah9 - Eksplorasi Duniawi

Ketepikan sekejap perbincangan mengenai IT di JomPHP, kerana ada isu penting dan serius yang ingin disampaikan. Kalau anda bukan duduk di bawah batu, pasti ada terdengar berita mengenai revolusi rakyat Mesir menentang kerajaan pimpinan Hosni Mubarak.
Ketahuilah bahawa keadaan di sana adalah lebih teruk daripada jangkaan anda. Kalau anda baca akhbar harian dan tengok tv mainstream anda tak tahu apa yang berlaku secara terperinci.  Asyik2 isu fasha sandha yang tak habis-habis lagi. PM kita pula sibuk dengan DUN Tenang dan spam email rakyat dengan ucapan CNY.
Kalau anda membaca post ini, harap boleh sebarkan di facebook,  twitter, blog, tumblr masing2. Kalau boleh biar satu Malaysia tahu sebab ianya sangat penting. Ini melibatkan keselamatan, maruah, nyawa dan masa depan lebih 6000 pelajar Malaysia di sana. Kita harap dengan tersebarnya maklumat pihak kerajaan dapat melakukan tindakan yang sewajarnya.
edit: angka sebenar jumlah pelajar Malaysia di sana tidak diketahui, tapi ada sumber memaklumkan terdapat 11,000 rakyat Malaysia tinggal di seluruh Mesir.
edit 2 : beberapa rujukan telah ditambah.
edit 3 : Nampaknya kita telah nampak beberapa tindakan daripada kerajaan mengenai isu ini. Syabas, dan beberapa update daripada pembaca juga boleh dilihat di ruangan komen.

Ringkasan : Rusuhan dan darurat di Mesir adalah berpunca daripada revolusi rakyat menentang kerajaan pimpinan Hosni Mubarak. Revolusi ini diinspirasikan daripada revolusi tunisia baru-baru ini dan dijangka banyak negara timur tengah akan turut menurut jejak langkah rakyat Tunisia dan Mesir untuk ber-demo.
Hosni Mubarak ialah diktator yang memerintah Mesir selama 30 tahun, dan mungkin anda tidak tahu Hosni Mubarak adalah pemerintah kejam, perampas harta rakyat dan juga sekutu US dan juga menyokong Israel. Media Malaysia kurang melaporkan berita mengenai ini dan ramai yang tidak tahu, ingat Mesir…bunyi Arab tu semua aman…semua baik-baik ke? Dah jadi riot baru kecoh satu dunia.

1. Huru-hara dan rusuhan di hampir semua tempat di Mesir


Rusuhan berlaku merata-rata tempat, orang awam bertempur dengan polis dan tentera…ramai terkorban, ramai cedera parah. Orang yang tak bersalah pun boleh jadi mangsa tanpa sedar.

2. Internet, Komunikasi Telefon Bimbit disekat

Dah beberapa hari sejak kerajaan Mesir menyekat Internet dan komunikasi telefon bimbit serta servis blackberry. Menyukarkan orang ramai untuk berhubung.
Ramai ibu bapa di Malaysia risau keadaan anak mereka di Mesir yang gagal dihubungi dan tidak tahu keadaan terkini isu di sana.

3. 5000 banduan terlepas dari penjara

Antara kes “prison break” terbesar setakat ini…5000 banduan telah terlepas dari penjara. 5000 tu jumlah yang sangat ramai, dan agak-agak apa banduan yang dah lama kena penjara akan buat bila dah terlepas? Dengar2 banduan pula spesies ganas2 yang terlepas.
Tak mungkin mereka insaf…yang pasti keganasan meningkat dan ramai menghadapi ancaman teruk.
sumber: http://goo.gl/KDkfI

4. Pelajar Malaysia dirogol, dirompak

Dengar berita ada pelajar Malaysia di Mesir yang telah menjadi mangsa rogol dan rompak. Rumah yang didiami mereka dicerobohi dan mereka tinggal dalam ketakutan.
Ini bukan perkara main-main kerana melibatkan maruah dan nyawa rakyat kita sendiri. Minta pihak kerajaan Malaysia memandang serius perkara ini, sebab kalau ikutkan coverage di akhbar dan tv sekarang memang langsung tak dipandang serius.
edit : Berikutan ada menyangkal point ini…ada baiknya anda lihat blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita dan mungkin rujuk entri ini juga
http://goo.gl/iE5Y4 dan juga http://goo.gl/aU1uI

5. Darurat, krisis tempat tinggal dan makanan

Tahu tak apa masalah besar bila darurat berlaku? Ramai akan menghadapi masalah tempat tinggal sebab macam dinyatakan di atas, kena ceroboh, kena bakar dll. Nak makan pun susah, kedai mana yang berani buka time kecoh-kecoh macam nie.
Lagi parah bila ada kemalangan, luka-luka dan terkena penyakit. Silap-silap dari sakit ringan-ringan boleh maut sebab tak dapat rawatan sebetulnya.

6. Airport, Balai Polis, Kereta diserang, dibakar


Lapangan terbang diceroboh dan di serang, dan segala urusan penerbangan banyak yang terpaksa di batalkan atas sebab keselamatan. Yang selamat hanya mereka yang ada pesawat peribadi.
Balai-balai polis dan kereta serta kenderaan di jalanraya banyak yang dibakar oleh perusuh. Terdapat juga insiden pihak tentera melanggar perusuh dengan kereta.

7. Bloggers seluruh Malaysia, take note!

Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
 Twitter:  DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

8. Sebar-sebarkan berita mengenai ini

Mintak tolong sebar berita ini di facebook,  twitter, yahoo messenger, email dll. Nak copy paste tak bagi kredit pun tak kisah kali ini, yang penting kita nak maklumat ini tersebar.